Deelnemer Dubbink gaat over naar hooibouw

Deelnemer Dubbink gaat over naar hooibouw

Deelnemers aan het project ‘Boeren voor Drinkwater’ zijn op diverse manieren bezig hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Harold Dubbink koos voor een ingrijpende aanpassing van zijn bedrijfsvoering: in plaats van ingekuild gras en mais gaat hij alleen hooi maken als wintervoer voor de koeien. Naast voordelen voor de voeding en gezondheid van de koeien, verwacht hij op termijn ook extra gezonde melk en milieuvoordelen.

„Het voeren van hooi past in mijn filosofie om melk met meerwaarde te creëren. Hooi geeft mensen een positief gevoel en heeft toegevoegde waarde voor de gezondheid van de koe, maar ook voor de melk.”

Wie het erf bij de familie Dubbink in Lemele (OV) op komt, kan het niet ontgaan; de geur van vers hooi. „Of je nu van het platteland komt of niet, iedereen vind het heerlijk ruiken”, zegt Harold Dubbink enthousiast. De geur is afkomstig van het gedroogde hooi in een grote loods met hooidrooginstallatie, die de ondernemer dit voorjaar liet bouwen. Begin juni werd de installatie opgeleverd en inmiddels is de tweede snede gedroogd. De drooginstallatie van het Oostenrijkse bedrijf Lasco is niet een alledaagse verschijning. Er draaien er nu drie van in Nederland. In deze video legt Dubbink uit hoe het hooidroogsysteem werkt.

Bron: Vakblad Melkvee, juli 2019

Overig nieuws

Hoeveel stikstof nemen vanggewassen en granen nog op na late aardappelen? Wat voor effect op daling nitraat?

Lessen leren uit metingen van nitraat grondwater

Nieuwe Oogst – Bewustwording schoon water flink groter

Velddag Boeren voor Drinkwater

N-mineraal monstername op demo-proeven

Inschrijving op actie ‘Bezem door de middelenkast Overijssel 2021’ verlengd t/m 3 november a.s.

Actie ‘Bezem door de middelenkast’ in Overijssel

Velddag bijbemesten op de Lemelerberg

Boeren voor Drinkwater: een succesverhaal, maar simpel is het niet

“Een mooi project – Het gaat ergens over”